Nazaj na vrh

Photography Studies Center of Tomar, CEFT

Umetnik:

Študijsko središče za fotografijo Tomar, CEFT – Casa dos Cubos. Fotografska rezidenca: Fotografija in teritorij / razstava Fotografija in teritorij: “na ovinkih osuplosti”,  Portugalska

 

Organizacija:

Rede Cultura Leiria, mesto kandidat za EPK 2027

O umetniku:

Študijsko središče za fotografijo Tomar, CEFT – Casa dos Cubos: znotraj okvira misliti izven okvirov. Naloga CEFT je preučevati in raziskovati fotografsko kulturo v soodvisnosti z vlogo podobe v mehanizmih teritorialnega upravljanja.

Razsežnost fotografske kulture se materializira na različne načine, in sicer z dejavnostmi, povezanimi s študijem, ohranjanjem in razširjanjem zgodovinskih in sodobnih fotografskih arhivov, z visokošolskim izobraževanjem na področju fotografije in z vključevanjem fotografske kulture v družbo.

Namen CEFT je, da podoba postane dinamičen, refleksiven in aktiven element v procesih kolektivnega odločanja v skupnosti. (www.ceft.pt)

Vrsta umetniškega dela: Kratka video sekvenca
O umetniškem delu:

Obravnavamo pojav velikih gozdnih požarov, ki so v zadnjih letih opustošili pokrajino na vplivnem območju Rede Cultura 2027. Gre za problem sam po sebi in za njegove dolgoročne posledice: če ni vegetacije, deževje hitro izpere najlažji del prsti in osiromaši tla. Poleg požarov nastaja tudi puščava, kar je še en pojav, ki močno prispeva k poslabšanju podnebnih razmer.

Komentar žirije:

Lepe fotografije, pri katerih so umetniki uporabili apokaliptično estetiko. V kolikšni meri ta estetika podpira ali omejuje ideje … prepuščamo v razpravo občinstvu!

 

Tema: POKRAJINA