Nazaj na vrh

Nanna Hänninen

Umetnica:

Nanna Hänninen, Finska

 

Organizacije:

Muzeji Serlachius / Mänttä-Vilppula / Regija Tampere, kandidat za EPK 2026

O umetnici:Fotografinja Nanna Hänninen (rojena 1973 v Rovaniemiju, živi in dela v Kuopiu na Finskem) je leta 2002 diplomirala na Oddelku za fotografsko umetnost Univerze v Helsinkih. Študirala je tudi na Inštitutu za oblikovanje v Lahtiju in na Visoki šoli za umetnost in oblikovanje v Zürichu. Je ena od pripadnic helsinške šole in ena mednarodno najuspešnejših finskih fotografinj. Njena mednarodna kariera se je začela na Berlinskem umetniškem sejmu leta 2000, njena dela pa so bila prikazana na številnih samostojnih in skupinskih razstavah ter so del mednarodnih institucionalnih in zasebnih zbirk. www.nannahanninen.com
Vrsta umetniškega dela: Serija fotografij
O umetniškem delu:

Dela Nanne Hänninen upodabljajo raziskave podnebnih sprememb in moralne imperative podnebne zavesti. Njena umetnost opozarja, da imamo vsakič znova možnost izbire – lahko je kritizirati odločitve, sprejete v preteklosti, a koliko nas je, ki se zavedamo, da zgodovina jutrišnjega dne nastaja danes? Če želimo ukrepati, je čas zdaj.

Komentar žirije:

Zelo občutljivo, taktilno, estetsko in poetično. Delo se zdi kot poklon Andražu Šalamunu, enemu od članov skupine konceptualnih umetnikov v poznih šestdesetih letih. Skratka, izvrstno!

 

Tema: POKRAJINA