Nazaj na vrh

Edgarundallan

I beamed myself into the Sahara

Umetnik:

Edgarundallan, Nemčija

Organizacija:

edgarundallan –  gledališki kolektiv iz Hildesheima, Nemčija

O umetniku:

edgarundallan razvija gledališke uprizoritve in performanse od leta 2015. Gledališka skupina je bila ustanovljena med študijem kulturologije in estetske komunikacije na Univerzi v Hildesheimu (Nemčija) in od takrat deluje kot neodvisen gledališki kolektiv. Njegov uprizoritveni pristop je zaznamovan s čutnim dostopanjem do določenih tem. Iščejo načine, kako bi okrepili čutno zaznavanje, družbeno in razpoloženjsko izkušnjo v gledališču ter vanj ob sredstvih, kakršna so jezik, telo in glasba, neposredno vključevali prostor kot estetsko komponento. Takšen pristop prepletajo z družbeno relevantnimi vprašanji, kot so podnebne spremembe, strahovi in skrb. Vse njihove trenutne produkcije se ukvarjajo s trajnostnimi strategijami, kar velja tudi za njihov način dela.

Vrsta umetniškega dela: Kratka video sekvenca
O umetniškem delu:

S to gledališko uprizoritvijo želimo opozoriti na podnebne spremembe. A ne s številkami, podatki in vpletanjem nemške krivde, temveč s posameznikovim lastnim zaznavanjem naravnih elementov. Publika se znajde prav sredi njih, premika se po odru in doživlja podnebne spremembe preko dotika in občutka.

Komentar žirije:

To je svež pristop k mediju in opozarja na nezmožnost teoretskih, podatkovnih in raziskovalnih opozoril okoljskih aktivistov pri prenašanju nujnih sporočil širši javnosti. Ostaja vprašanje, ali čutni izkušnji lahko damo prednost v primerjavi z racionalno/kognitivno. Toda ne glede na odgovor nam je bilo to delo všeč.

 

Tema: TEHNOLOGIJA in ZRAK