Nazaj na vrh

Mejniki

23.11.2020 - Štiri obalne občine so glasovale za EPK

Štiri obalne občine so glasovale za EPK

Štiri obalne občine so glasovale za EPK s prepričljivo večino. Tri občine (Izola, Koper in Ankaran) so podprle tudi kulturno strategijo Kultura.PIKA

12.11.2020 - Druga kandidaturna knjiga sprejeta na Občinskem svetu v Izoli

Druga kandidaturna knjiga sprejeta na Občinskem svetu v Izoli.

Naša druga kandidaturna knjiga je bila 12.11.2020 soglasno sprejeta na Občinskem svetu v Izoli.

16.10.2020 - EPK 2025 povezal slovensko Istro in Istrsko županijo

EPK 2025 povezal slovensko Istro in Istrsko županijo

Slavnostni podpis Sporazuma o sodelovanju z Istrsko županijo je pomemben del uresničevanja vizije o preseganju meja in potrjuje dobro sodelovanje, sobivanje ter preplet bogate kulture mest na območju od Benetk do hrvaške Istre.

Naš #valsprememb je vse močnejši!

24.9.2020 - Strategija Kultura.PIKA oblikuje prihodnost naše kulture!

Strategija Kultura.PIKA oblikuje prihodnost naše kulture!

Da bi presegle različnost svojih strateških interesov, so občine Piran, Izola, Koper in Ankaran (t. i. PIKA) pripravile in podprle prvo Strateško izjavo o Kulturi.PIKA. To še ni izčrpna strategija, gre prej za rezultat prvih korakov v smeri sodelovanja in izsledkov predhodnih posvetovanj. Vseeno pa je ta izjava oziroma pismo o nameri tudi izhodišče za pripravo in sprejem obsežne Strategije Kulture. PIKA 2030.

Občine Piran, Izola, Koper in Ankaran, združene v kratici P.I.K.A., so skupaj začele pripravljati dolgoročno istrsko kulturno strategijo. Na prvem sestanku smo z ekipo že zakorakali vanjo, 30. septembra pa organiziramo delavnico, na katero vabimo vse, ki želite sooblikovati vizijo strategije in njene cilje.

15.9.2020 - Obisk ekipe EPK pri županji v Miljah

Obisk ekipe EPK pri županji v Miljah

Đenio Zadković, župan piranske občine, Barbara Švagelj, podžupanja ankaranske občine, in Martina Gamboz, vodja procesne kandidature PI2025, so se srečali z Lauro Marzi, županjo občine Milje. Milje, ki so edina italijanska občina, ki geografsko spada pod Istro, sodelujejo pri naši kandidaturi za EPK. Današnje srečanje je bilo dobra priložnost za snovanje naslednjih skupnih korakov in za občudovanje istrsko-beneške arhitekture tega majhnega mesta. Naš #valsprememb nima meja!

12.9.2020 - #Valsprememb je dosegel tudi Monfort!

#Valsprememb je dosegel tudi Monfort!

Člani in članice umetniškega sveta, predstojniki in predstojnice za kulturo občin ter člani in članice ekipe EPK smo se v prijetnem post-industrijskem ambientu Monforta srečali z župani in podžupanjami vseh štirih sodelujočih občin. Dr. Chris Baldwin, umetniški vodja PI2025, ki se nam je na naše veliko veselje pridružil v živo, pa nam je ob tej priložnosti predstavil izjemen kreativno-umetniški program, ki smo ga skupaj s 50 lokalnimi kulturnimi akterji zadnje mesece neutrudno nadgrajevali in izpopolnjevali.

11.9.2020 - Položen je tudi 3. Tlakovec!

Položen je tudi 3. Tlakovec!

Na zadnjem Tlakovcu smo se udeleženci poučili o učinkovitem načrtovanju projektnega stroškovnika in izdatkov v prijavnem procesu EPK in se pustiti navdihniti z idejami o trajnostnem načrtovanju kulturno-umetniških projektov. Za zelo zanimiva dneva se zahvaljujemo strokovnjaku na področju finančnega načrtovanja Andrasu Suliju ter strokovnjakinji za kulturo in podnebne spremembe Lucy Latham.

Izjemno veseli smo, da je bil z nami v Piranu tudi Chris Baldwin, ki je najbolj zaslužen za nastajanje kulturno-kreativnega programa naše kandidature. Pot do programa je tlakoval tudi Tlakovec s kar 19 seansami, 9 strokovnimi govorci iz cele Evrope in z izjemno, kar 80-odstotno udeležbo kulturnih partnerjev.

11.9.2020 - Tlakujemo pot kulturnemu razvoju naše regije!

Tlakujemo pot kulturnemu razvoju naše regije!

24. in 25. avgusta so nas na drugem sklopu delavnic projekta TLAKOVEC navdihovale izkušnje in ideje največjih strokovnjakov s področij, za katere ste nam zaupali, da vas še posebej zanimajo. Z nami so bili strokovnjakinja za procese razvoja občinstev Agata Etmanowicz, prof. dr. Suzana Žilič Fišer, strokovnjakinja za medije in komunikacije, ter dr. Ulrich Fuchs, ki je spregovoril o izvedbi EPK projekta Marseille, Provansa 2013. Posamezne sklope so vodili Chris Baldwin, Márton Méhes, Borut Jerman in Martina Gamboz.

1.7.2020 - Začenjamo s serijo delavnic projekta TLAKOVEC!

Začenjamo s serijo delavnic projekta TLAKOVEC!

Projekt je namenjen krepitvi zmogljivosti lokalnih kulturnih izvajalcev in ustanov. Na delavnicah bomo obravnavali teme, za katere ste nam zaupali, da so za vas pomembne: podnebne spremembe, razvoj občinstva in gradnja mednarodnega sodelovanja. Delavnice bodo potekale pod vodstvom mednarodno priznanih strokovnjakov.
Na prvem Tlakovcu sta bili z nami profesorica Lučka Kajfež Bogataj, raziskovalka na področju podnebnih sprememb, in Agata Etmanowicz, podpredsednica Impact Foundation s sedežem v Varšavi (PL) in specialistka za razvoj občinstva. Posamične sklope delavnice so vodili jedrni člani naše ekipe – Chris Baldwin, Borut Jerman in Martina Gamboz.

27.2.2020 - #Val sprememb se je uvrstil v drugi krog

Plujemo dalje! #ValSpremeb se je uvrstil v drugi krog!

Zahvaljujemo se vsem, ki ste prispevali svoj čas, ideje in strast našemu skupnemu projektu! Naša kandidatura je bila prepoznana kot transformacijska priložnost za Istro, Slovenijo in Evropo. Z veseljem se bomo posvetili delu, ki ga bo, v skladu s priporočili strokovnega sveta, potrebno opraviti, da naše skupne sanje postanejo povezovalen akcijski načrt.

07.01.2020 - Javna predstavitev prve kandidaturne knjige

Javna predstavitev prve kandidaturne knjige

Ustvarjalci kandidaturne knjige so danes v Pretorski palači predstavnikom medijev orisali program, s katerim se Občina Piran, skupaj z Izolo, Koprom in Ankaranom, poteguje za prestižni naslov Evropske prestolnice kulture 2025 (EPK). K projektu, ki nosi večjezično ime Piran-Pirano4Istria2025, so pristopili tudi Trst, Milje, Istrska županija in hrvaška mesta: Buje, Umag, Poreč, Novigrad, Rovinj, Labin, Pulj in Opatija. Na predstavitvi so bili prisotni tudi župan Kopra, Aleš Bržan; Izole, Danilo Markočič; in Ankarana, Gregor Strmčnik. Giuseppina Rajko, namestnica župana Istrske regije in Vladimir Torbica, vodja oddelka za kulturo Istrske regije, sta poudarila, da po desetletnem zatišju sodelovanja na področju kulture, istrska mesta danes skupaj ustvarjajo kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture.
Projekt so pozdravili tudi župan Buj, Fabrizio Vižintin, podžupan Umaga, Mauro Jurman in namestnica župana Poreča, Nadia Štifanić Dobrilović.

19.12.2019 - Sprejetje kandidaturne knjige

Sprejetje kandidaturne knjige

Navdušeni smo nad tem, da so občinski sveti občin Piran, Izola, Koper in Ankaran, soglasno sprejeli kandidaturno knjigo (bidbook) PI2025!

2.12.2019 - Matera 2019 izreka dobrodošlico kandidaturi Piran 2025

Matera 2019 izreka dobrodošlico kandidaturi Piran 2025

Matera 2019 izreka dobrodošlico kandidaturi Piran-Pirano 4 Istria 2025 v duhu lepote in ljubezni do dialoga!

V mestni hiši Matere so predstavniki istrske kandidature – župan Pirana Đenio Zadković, Kopra Aleš Bržan, Izole Danilo Markočič in podžupanja Ankarana

Barbara Švagelj – srečali predsednika Fundacije Matera Basilicata 2019, Salvatora Adducija in podisali pismo o nameri o skupnem sodelovanju.

24.10.2019 - Zelena luč za EPK

Zelena luč za EPK 2025

Piranski občinski svet je danes soglasno sprejel EPK kandidaturo Piran-Pirano 4 Istria 2025!

Piran, Izola, Koper in Ankaran se združujemo na poti do naziva EPK 2025!