Nazaj na vrh

Kaj je Evropska prestolnica kulture?

Evropska prestolnica kulture je pobuda Evropske unije na področju kulture, v okviru katere dve izbrani mesti iz držav članic vsako leto prejmeta ta prestižni naziv.

Izbrana mesta imajo v tem letu izjemno priložnost, da širšemu evropskemu občinstvu predstavijo svoj umetniški in kulturni program ter usmerijo pozornost Evrope v svojo regijo in kulturno ponudbo države.

Pobuda EPK pomaga ohranjati in spodbujati raznolikost kultur v Evropi in poudariti njihove skupne značilnosti. S podeljenim nazivom povečuje občutek državljanov, da pripadajo skupnemu kulturnemu prostoru, ter spodbuja prispevek kulture k dolgoročnemu razvoju mest. Izkušnje Evropske prestolnice kulture so pokazale, da imajo mesta – poleg kulturnega razvoja – tudi mnoge druge koristi, ki se izražajo v boljši podobi mesta v očeh domačinov, večji mednarodni prepoznavnosti mesta, večjem obisku turistov, prevetritvi kulturne ponudbe, infrastrukture in urbani regeneraciji nasploh. Osvojitev naziva postavi mesto na zemljevid Evrope precej drugače, kot je bilo videno pred prijavo in pridobitvijo naziva ̶ mesto ima priložnost, da ponovno opredeli svoj profil in se uveljavlja na mednarodnih trgih.

EPK je odskočna deska za dejavnosti, ki:

  • osmišljajo kulturno raznolikost evropskega prostora ter omogočajo svoboden dostop vsem do skupnih kulturnih dobrin;
  • predstavljajo »kulturne priveze« in nudijo skupno sidrišče vsem prebivalkam in prebivalcem evropskega območja;
  • krepijo občutek pripadnosti evropskih državljanov;
  • spodbujajo vključitev kulture v razvoju mest.

Slovenija je doslej pri pobudi sodelovala enkrat; leta 2012 je naziv EPK nosil Maribor s partnerskimi mesti Murska Sobota, Novo mesto, Ptuj, Slovenj Gradec in Velenje. Naslednja priložnost za Slovenijo se odpira leta 2025; v kandidaturi sodelujemo tudi mi, združena mesta slovenske Istre pod nazivom Piran-Pirano 4 Istria.

EPK 2025

Leta 2025 bosta naziv EPK 2025 dobili dve mesti, eno iz Slovenije in eno iz Nemčije. Člani mednarodnega strokovnega sveta so ocenjevali kandidature na podlagi prijavnih knjig in predstavitev mest. Naša prijava jih je prepričala, zato je Piran postal eno izmed štirih slovenskih mest, ki so se uvrstila v drugi krog kandidacijskega postopka. Poleg nas se za naziv EPK potegujejo še Ljubljana, Nova Gorica in Ptuj, med nemškimi mesti pa so se naprej uvrstili Chemnitz, Hannover, Hildesheim, Magdeburg in Nürnberg.

Vsako izmed mest, ki kandidirajo za naziv EPK, je dobilo priporočila strokovnega sveta, kako lahko izboljša in dopolni svojo kandidaturo. Člani komisije bodo predvidoma decembra tudi osebno obiskali vsa mesta, ponovno ocenili dopolnjene prijavne knjige in proučili predstavitve mest. Na koncu bodo skupaj izbrali dve mesti (eno slovensko in eno nemško), ki bosta vse leto nosili naziv Evropska prestolnica kulture 2025.