Nazaj na vrh

Aleš Bržan – izjava za javnost EPK

Aleš Bržan, Župan Mestne občine Koper; Foto: Aleš Rosa

“Najprej bi se rad zahvalil svetnicam in svetnikom občinskega sveta Mestne občine Koper, ki so včeraj – tako kot v Izoli in Ankaranu – soglasno in z aplavzom podprli istrsko kulturno strategijo in skupno kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture (Piran2025).

Piranske svetnice in svetniki so včeraj sicer tudi glasovali ZA, niso pa Evropske prestolnice kulture podprli. Podpreti pomeni dati kandidaturi kar največjo možnost za uspeh, tega pa niso naredili, saj niso sprejeli kulturne strategije.

Naša kandidatura bo brez sprejete strategije okrnjena in verjetno manj konkurenčna od kandidatur tekmecev.

Kaj to pomeni za sam izbor, bomo videli po zagovoru kandidature 17. decembra. Se mi pa zdi, da bo moral Piran najprej dvigniti raven svoje politične kulture, preden se bo lahko ovenčal z nazivom evropska kulturna prestolnica.

Včerajšnje pismo vodij nekaterih naših javnih zavodov nas je presenetilo, saj so imeli prav vsi vso možnost sooblikovati kulturno strategijo. K temu so bili večkrat pozvani, posamezni direktorji so se udeležili delavnic, tiste predloge, ki so jih dali, smo upoštevali.

Obžalujemo, da niso bili bolj aktivni in delavni, ko je bil čas za to in ko bi nam lahko pomagali izdelati še boljši dokument. Pravzaprav se pritožujejo nad nami, da ni bilo opravljeno delo, ki bi ga morali opraviti sami.
Zato jih je za včerajšnje pismo lahko le sram.

Ti direktorji so razvrednotili svoje lastno delo in ponižali svoje sodelavce, osramotili so nas in našo regijo ne le pred vso Slovenijo, tudi v mednarodnem prostoru. Prav zanima me, v katerih delih nova istrska strategija ni usklajena s strateškimi načrti za delovanje njihovih javnih zavodov, in to mi bodo morali pojasniti v prihodnjih dneh”